17 Nisan 2012 Salı

Şampuan kullanımıyla ilgili yanlış bilinenler

Şampuanlar hakkında en çok bilinen yanlış bol köpüğün saçları daha temiz hale getirdiğidir. Doğru mu? Tam olarak değil. Saçlarınız köpürdükçe temizlendiğini düşündüğünüz için bu sizde rahatlatıcı etki yapabilir. Köpük şampuanda bulunan moleküllerin havayla etkileşimi sonucu oluşan minik kabarcıklardır. Saçlarınızı temizleyen şampuandaki kimyasaldır köpük biraz da işin hilesidir.
“Saçlarınızın daha çok uzamasını sağlayama özelliği doğru mu?” Kısmen doğru.. Saçlarınızı sıkça boyatıyor, jöle ve sprey kullanıp, sık sık şampuanla yıkıyorsanız böyle bir bakım yapmak yararlı olabilir. Ancak haftada bir defadan fazla kullanmayın. Saçlarınızı ve saç derinizi zararlı diğer kozmetiklerden arındırıcı ürünler, üst derinizi koruyarak saçlarınızın sağlıklı büyümesini sağlar.
“Saçları her gün yıkamak sağlıklı ve güvenlidir.” Eğer yağlı bir saça sahipseniz her gün sabunlamanız iyi olabilir. Ancak yağlı saçlarda bile panthenol, shea yağı içeren, nemlendirici özellikli hassas formüllerle sunulan şampuanlar tercih edilmeli. Kuru ve kabarık saçlı kişilerin ise daha dikkatli olup saçlarını iki günde bir yıkamaları doğru olur. Ne tür bir saça sahip olduğunuzu belirleyin ve saçınıza zarar veren şampuanlardan uzak durun. Besleyici ve nemlendirici özellikli şampuanları seçin.
“İyi bir sonuç için şampuandan sonra saç kremi gibi düzeltici ürünler kullanın.” Bu da yanlış. Kimyagerler her şişenin içine çok fazla şey ekliyor. Şampuanınız bile saçlarınızda biriken saç kremi ya da nemlendiricileri temizleyemez. Koruyucu ve su içeren düzleştirici ürünleri kullanın. Eğer saçlarınız çok yağlıysa kulaklarınızdan itibaren aşağı kadar ince bir tabaka halinde uygulayın.
“Saçlarınız bir süre sonra kullandığınız şampuana alışır. Neden yeni çıkan bir markayı denemeyesiniz?” Bu da yanlış. Saçlar ölür yani hiçbir şeye alışmaz. Ancak bu süreçte yeni formülün saçlarınızı nasıl etkilediğini gözlemleyebilirsiniz. Yani şampuanınızı seviyorsanız, değiştirmek için neden yok.
Saç nasıl yıkanmalı?

Saç yıkamasında kullanılacak doğru yöntemler saçın parlaklığını arttırıyor. Daha güzel ve sağlıklı saçlara ulaşmak için uzmanlar, saç yıkama işlemiyle ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor. “Saçın güzel olması için öncelikle temiz olması şarttır. Şampuanınızın etkisini ve genel saç hijyeninizi artırmak için, fırçalarınızı sık sık sabun ve sıcak suyla temizleyin. Şampuan öncesi saçınızı kir ve tozdan arındırmak için fırçalayın. Şampuanınız daha etkili olacaktır. Krem işlemini uygularken, kullandığımız saç kremi herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uç kısımlara uygulayın ve bol suyla durulayın. Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazladır. Bu nedenle bazik özellikli sabun, saç için kesinlikle tavsiye edilmez. Saç tellerinin kurumasına ve canlı hücrelerin tellerden ayrılmasına neden olur. Şampuanın köpürme oranı, içeriğindeki köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Ayrıca saç ne kadar kirliyse, şampuan o kadar az köpürür. Su ne kadar sert ve kireçliyse, o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir. Kısaca köpürme, şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.
Yanlış fırçalama ve yıkama saçların kırılmasına sebep oluyor
Kafa derisi ve saçlar kötü kullanılmaya oldukça dayanıklı olmasına rağmen fazla veya yanlış yapılmış permadan, boyadan, renk açıcılardan veya masajdan zarar görebiliyor. Saçın dayanabildiği “güzelleşme” miktarı kişiden kişiye değişiyor. Promed Genel Koordinatörü Reyhan Hacıeyüpoğlu Yüksel, doğru saç bakımının püf noktalarını anlattı. Yüksel, yanlış fırçalama, yanlış yıkama ve düzensiz saç kesimi gibi kötü bakımın saçların kırılmasına sebep olduğunu söylüyor. Saçlarınızın uzun ömürlü olması için, doğru bakım ürünlerini seçin, yıkarken nazik davranın, tahta fırça kullanın, uyurken bile saçlar kırıldığı için saçları yukarı doğru toplayın.
Uzun saçların etkilendiği en büyük problem saç uçlarının kırılması. Bu kırıklar saç uçlarında ayrılma, koparak saçın kısa kalması ve genel anlamda saç sağlığının bozulması gibi etkileri de beraberinde getiriyor. Sabah uyandığınız andan tekrar yattığınız ana kadar ve hatta uyurken bile saçların kırılmasına sebep olan etkenler vardır. Genellikle bu etkenlerden ilki ve en sık rastlanılanı (yanlış fırçalama, yanlış yıkama, düzensiz saç kesimi gibi) kötü bakım.
Basit bazı bakım tekniğiyle ve doğru ürünler kullanarak, uzun, gür, ışıltılı ve sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.
Uyandığınızda parmaklarınız yardımıyla saçınızdaki karışıklıkları ve varsa düğümleri saçı zorlamadan açın. Öne eğilin ve saçınızın öne doğru dökülmesini sağlayın. Kullandığınız fırçaların mutlaka tahtadan, doğal ve yumuşak bir fırça olmasına özen gösterin. Fırça yardımıyla saçı önce üstten, kökten uca doğru, fırçalayarak saçınızı havalandırın; sonra da iç taraftan fırçalayın. Daha sonra doğrularak aynı işlemi tekrarlayın. Fırçaladığınız tutamlardan elinizi geçirerek statik elektriği alın. Beş kere ile başlayarak ve rahat bir rutine oturtuncaya kadar her hafta saçınızı taradığınız fırça darbesi adedini artırın. Saçınız fırçalanma miktarı arttıkça yağlanmaya başlarsa fırçalama sayısını azaltın. Saçınızı sadece kuruyken fırçalayın. Saçın en zayıf olduğu zaman ıslak olduğu zamandır. Bu nedenle ıslakken fırçalamak saça zarar verebilir. Mümkünse saç kuruyken bile fırçalamadan önce tarayın.
Saçların yıkanması sırasında da dikkatli olmak gerekiyor. Saçı ıslatıp şampuan sürmeden önce bir kat saç kremi sürmek saçların yıpranmasını önleyebilir. Saç kremi uygularken kıstasınız hep kulak hizasının altı olsun, asla kremi saç diplerine sürmeyin. Kremi mümkün olduğunca az kullanın. Fazla krem çoğunlukla kırılmayla sonuçlanır ve saçın bazı katmanlarının zedelenmesine neden olur. Kremden sonra normal şampuanla yıkama yapılabilir, burada da “Saçınıza karşı nazik davranın.
Şampuan alırken saçın doğal yağ ve özelliklerini zedelemeyecek yumuşaklıkta şampuanları tercih etmek gerekiyor. Saç diplerine şampuanla masaj yapmak kan dolaşımını artırarak beslenmesini sağlıyor. Saç kurutma makinesi yerine mümkünse daima açık havada kurutulması saçların sağlıklı kalmasını sağlıyor. Uyuma pozisyonunuz bile saç sağlığınızı etkiler. Huzursuz uyuyanlar uyku sırasında saçlarını bol bol kırar. Uykuda huzursuzsanız saça zararı azaltmak için saten yastık kılıfı deneyin. Yatarken saçı yukarı doğru; ama sıkı olmadan toplamak da iyidir. Ancak saçı toplarken mutlaka kumaş kaplı lastikler kullanmaya özen gösterin.
Şampuanınız neler içerir?
Su
Şampuanların içerdiği su diğer içeriklerin sıvı olarak akışkanlığını sağlar. Şişenin % 80′i sudur.
Ammonium Lauryl Sulfate /Ammonium Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate
Bu aktif maddeler deterjanın kimyasal söylemidir. Tüm temizliği yapan kaslardır.
Cocamide DEA, MEA, or TEA / Cocamidopropyl Betaine
Bu yumuşatıcı bileşenler şampuanın köpürmesini sağlar. Nemlendirici ve inceltici formül şampuanın daha kolay dökülmesini sağlar.
Sodium Citrate (SC)
Bu kimyasal şampuanın saçlarınızı yıkarken pH seviyesini korumasını sağlar. Yağlı ve kirli saçların daha parlak ve yumuşak olmasını sağlar.
Glikol Distearate/Stearate
Saçlarınızdaki dalgaları bir masör gibi yumuşatır ve saçlarınızın daha güzel görünmenizi sağlar. Saçlara parlaklık veren bu formül, şampuanın şişeden daha iyi dökülmesini de sağlar.
Polyquaternium/Quaternium
Bu yumuşatıcı bileşen fabrikalarda kumaşı yumuşatan kimyasallar gibi işlev görür. Saçı kalınlaştırır ve düzeltir.
Dimethicone/Cyclomethicone
Silikon yağlar deriyi kaplar, saç köklerini kalınlaştırır, saçın elektriklenmesini önler ve parlak görünmesini sağlar. Eğer saçlarınız kıvırcık, yıpranmışsa şampuanınızın bu bileşeni içerdiğinden emin olun.
Panthenol
B vitaminin bir formu olan panthenol, saç telini içerden ve dışardan güçlendirici olarak görev yapar. Saç köklerini güçlendirir ve saça parlaklık kazandırır.
Cetyl/Oleyl/Stearyl Alcohol
Bu sözcüklere bakarak kurutucu, kötü olarak algılamayın. Sulandırılmış alkol şampuanın saçın yüzeyindeki yağları arındırır. Sonuç kolayca açılan saçlardır..
Fındık, Ceviz Yağları /Shea Yağı
Bu doğal içerik doğal nemlendiricilerdir.. Saçı ve saç köklerini rahatlatır, nemlendirir ve korur.
Ascorbic Acid/Citric Acid
C vitaminden elde edilen doğal asitler saç derisini yumuşatır ve saça parlaklık verir.
Octyl Salicylate/PABA
Saçınızı ve saç derinizi güneşten koruyan bu bileşen saç renginizi uzun süre korur.r.
Neden kuaför şampuanları daha iyi hissettirir?
Salonlarda saçlarını yıkatanlar bilir, bir nevi orgazm rahatlaması hissedilir. Bu sürpriz değil aslında. Saç deriniz hassas ve rahatlatan dokunuşlara çabuk tepki verir. Şampuanlama sırasında başkasının dokunuşları masaj etkisi yapar ve saç derinizdeki kan akışını hızlandırır, sizi rahatlatır. Ancak bilimsel bir sonuç şu ki; saç derinize masaj uygulandığında buradaki sinirler beyninize rahatlama sinyalleri gönderir. Sonuç olarak rahatlamış ve iyi hissediyor olursunuz.
Kimyasal şampuanlar yerine doğal şampuanları denediniz mi? İlerleyen günlerde sizlere bu konuda da bilgi vereceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder